Website 'Lavigerie' van de Missionarissen van Afrika (Witte Zusters en Witte Paters)
PRESIDENTS - VERKIEZINGEN IN CONGO
VERSLAG VAN EEN WAARNEMER
EERSTE BRIEF

Bukavu, Oost Congo, 27 oktober 2006.

Cor van den Brand m.afr.

Beste allemaal,

Na 24 uren reizen, vliegen, wachten en tenslotte een autorit van 5 uur door de mooie natuur van Rwanda ben ik behouden aangekomen in Bukavu.

De hoofdstad van Rwanda. Kigali, was voor mij een positieve verrassing: er wordt veel gebouwd, het is een propere stad met prima asfaltwegen overal waar we langs gekomen zijn op weg naar Bukavu, en nergens vuil langs de weg. Daar kan ons landje nog van leren!

Al wie in Kigali op het vliegveld aankwam met een plastic tas, werd dringend verzocht deze in te leveren, en kon hij/zij ter plaatse een andere tas kopen; ze willen het plastic buiten het land houden!

De aankomst in Bukavu, Congo, was echter een ontnuchtering voor me: een vuile stad, afgebladderde huizen, en zeer slechte wegen, veel gaten en weinig asfalt, de auto’s en bromfietsen zigzaggen over de wegen om de gaten te vermijden.

Overal zag je de verkiezingsaffiches, de foto' s van de 2 presidentskandidaten, hier in Bukavu vooral van Joseph Kabila, want Jean-Pierre Bemba is hier niet in tel, integendeel.

Jan Claveax[1] heeft met mij de reis tot Nairobi meegemaakt, maar heeft daar het vliegtuig genomen naar Kinshasa –

Op het provincialaat van de Witte Paters werd ik van harte verwelkomd. Er zijn enkele confraters die ik nog ken van vroeger en verder nieuwe gezichten. Ik ben die dag vroeg naar bed gegaan en heb er alle vermoeidheid uitgeslapen. Ik probeer hier het ritme van de communiteit te volgen en dat is vroeg opstaan, zo tegen 6 uur, maar ik ga ook vroeger naar bed.

De eerste dag in Bukavu zit erop. We zijn met alle waarnemers bijeen geweest, een tiental Nederlanders, en veel Congolezen die ons zullen vergezellen op de verkiezingsdag.

Eerst een terugblik op de eerste verkiezingsronde: hier is alles goed en rustig verlopen. Ze rekenen erop dat het ook nu weer het geval al zijn.

De organisatie is in handen van de CDCE [2] en de EU en de uitwerking gebeurd mede met ICCO en Cordaid, die o.a mijn vervoer van Kigali naar Bukavu geregeld hebben. De plaatsen waar we moeten waarnemen werden verdeeld; en ook de Congelose collegas die ons vergezellen. Mijn collega is een jonge Congolese advocaat, die lid is van de organisatie “Jérémie”, die zich inzet voor arme luiden en nu hier in het bijzonder voor verkrachte vrouwen en meisjes; hij zet zich daar als advocaat voor in.

Ze worden o.a. gesteund door CMC.

Ik ga waarnemen in het centrum van de stad, en we hebben 60 verkiezingsbureaus te bezoeken op zondag, dat zal een hele opgave zijn. We beginnen in een bureau om 6.00 uur en daar komen we dan weer terug om 17.00, om de sluiting en de telling van de stemmen mee te maken tot wellicht na middernacht.

Na die bijeenkomst zijn we naar het bureau van de Monuc gegaan, het bureau van de troepen van de Verenigde Naties. Zij zullen instaan voor onze veiligheid en daarvoor moesten we papieren invullen en werd een badge gemaakt die we die dag moeten dragen, zodat we goed herkenbaar zijn. Dat duurde enkele uren. Intussen hadden we wel de kans ergens in de stad te gaan eten, in een echt Congolees restaurantje: schalen frites, gebakken bananen, vlees en vis en maniok werden op tafel gezet, de bediende kwam rond met een bak water om je handen te wassen en dan kon je met je handen je gaan bedienen. Het was lekker eten.

Toen ik rond half 4 thuis was, kwam mijn Congolese partner Cicero nader kennis maken, we zijn bij hem thuis langs gegaan en een hebben een kaartje gekocht om mijn mobieltje op te waarderen. Ik wen eraan, en leer iedere dag wat bij.

s'Avonds hebben we thuis een gezellig afscheid gevierd van enkele jonge Witte Paters kandidaten, die hier een paar maanden een swahili talencursus gevolgd hebben, en nu anderhalf jaar stage gaan doen in het binnenland - voordat ze hun theologie studie gaan vervolgen: sympathieke jonge lui: een Pool, een Braziliaan en een Keniaan.

Ik maak het prima, ben blij Congo en de mensen terug te zien. Bij de waarnemers-bijeenkomst kwam iemand op me af . Hij kende me nog terug van het plaatselijke klein Seminarie waar ik in 1966/1967 les in engels, wiskunde en grieks gegeven heb en me bezig hield met de voetbal. Hij was blij me terug te zien, hij herkende me aan mijn stem toen ik me voorstelde.

Tot een volgende keer misschien, want vanaf nu is het werken geblazen.

Met hartelijke groeten,
Cor



[1] Jan Claveaux is een Frater van Tilburg, en maakt ook deel uit van de officiële delegatie van de V.N.

2 zie voor meer over die organisaties in “Van HER en DER” nr.75  

---------------------------------------------------------------


TWEEDE BRIEF

Bukavu, Oost-Congo, 31 oktober 2006.

Beste allemaal,

Hier ben ik weer na enkele werkdagen voor de verkiezingen. Bedankt voor reacties van jullie zijde.

UNO mensen waken over de stemlokalen

Sinds vrijdag voormiddag, toen ik mijn eerste bericht stuurde, begon het verkiezingswerk. Men had mij  samen met mijn congolese partner Cicéron Mulimbwa Cidorho het centrum van Bukavu toegewezen, en wel de wijk Ibanda. Cicéron stelde me voor op vrijdagmiddag een wandeling te maken langs enkele stembureaus om een indruk te krijgen wat ons te wachten stond. Cicéron is advocaat en werkt voor “Jérémie”, een NGO die zich inzet voor de Rechten van de Mens, o.a. voor verkrachte vrouwen en meisjes.

Tijdens de wandeling heb ik weer kennis gemaakt met de bekende potopoto, de rode aan je schoenen plakkende grond, want alleen de hoofdstraat is redelijk goed, de rest van de wegen hebben ooit asfalt gekend, er is hier en daar iets van over, de rest zijn gaten en modder als het geregend heeft.

Dat verwacht je niet in het centrum van de stad, maar zo is het nu eenmaal in een stad die lange jaren van oorlogen gekend heeft. De eerste school waar verkiezingen gehouden worden ligt in een vroeger moeras, die vol gebouwd is. Alle materiaal voor de verkiezingen is aangekomen en in een magazijn opgeslagen.

Voor de deur staan sinds donderdag 26 oktober 3 soldaten op wacht; en dat is zo bij alle centra van de 50.000 stembureaus in het hele land. Ieder Centrum bestaat uit zo’n 5 tot 7 stembureaus. Het is een echte brousseschool, kleine klassen met gammele banken en een zandvloer, geen elektriciteit.

Dus voor het tellen van de stemmen, op de avond van de verkiezingsnacht zullen er kaarsen aan te pas moeten komen, zoals de vorige keer bij de eerste ronde van de presidents-verkiezingen.

Het materiaal is uit het buitenland aangevoerd in 7 grote platte dozen van 1 meter breed en anderhalve meter lang en ongeveer 30 centimeter hoog. Daarin zitten de 2 kartonnen doorzichtige urnen om de stembiljetten in te deponeren, de 4 kartonnen stemhokjes, de in te vullen stembiljetten voor de president met de 2 namen: Kabila en Bemba en de stemkaternen van 6 grote vellen papier (A3 formaat) met de foto' s en namen van 224 kandidaten voor de 5 zetels in de provinciale staten.

Verder zit er onzichtbare inkt bij en alles wat erbij komt kijken, stempelkussens, stempels, een lamp voor 's avonds en 's nachts voor het tellen van de stemmen, allerlei formulieren waarop verslag gemaakt moet worden van:

(1) het stemmen

(2) het tellen van de presidentsstemmen en

(3) het tellen van de provinciale stemmen.

We lopen naar het tweede verkiezingscentrum, een Methodistenschool. Het is een beter gebouw met cementen vloeren, ook hier zijn 6 stembureaus. Behalve politieagenten houden nog twee agentan van het Nationaal Informatie Centrum, of van het Generale Bevolkingscentrum de wacht; en zullen zij op de verkiezingsdag zorgen voor ordehandhaving - indien vereist. Ons rayon op zondag zal 10 verkiezingscentra en 53 verkiezingsbureaus omvatten.

Op de weg terug naar huis passeert ons een rij motoren en auto's die campagne voeren voor Bemba. Dat is zeldzaam hier; het zijn vooral campagnewagens en stoeten voor Kabila en voor provinciale kandidaten.

De stad hangt vol affiches met foto's van de kandidaten, er is niet overheen geplakt, men respecteert elkaar. Het is de laatste campagnedag, want morgen mag er geen campagne meer gevoerd worden. Vannacht moeten alle affiches, spandoeken etc. weggehaald worden; en dat blijkt de volgende morgen ook het geval te zijn, op een enkele uitzonderen na. Er blijven nog wat affiches van Bemba hangen, misschien omdat niemand met hem te maken wil hebben.

Op zaterdag verzamelen alle waarnemers voor Bukavu zich. Er gaan 9 stellen per auto naar alle hoeken van de stad om waar te nemen hoe het in de verkiezingscentra en bureaus staat met de voorbereidingen. Als we de stad inrijden, komen we langs de lange stoet  van 4 à 5 duizend mensen die rond de afbeelding van Mgr. Muzigirwa op het naar hem genoemd plein 

Hij is 10 jaar geleden gedood door Rwandese soldaten, hij was een vurig voorvechter van vrede en sprak zich er duidelijk voor uit. De manifestatie wordt gehouden vlak vóór de verkiezingen om de mensen op te roepen te gaan stemmen voor vreedzame mensen.

Onderweg hebben we ook nog een keer in de potopoto vastgezeten, en wilden enkele jongens ons graag eruit duwen voor wat centen.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Nu is het drie uur later, ik was mijn getypte teksten kwijt, maar de secretaris vond de tekst toch ergens terug. We gaan dadelijk naar het avond-eten en daarna een glaasje drinken. En morgen vroeg om 8 uur vertrek ik uit Bukavu naar Rwanda.

Dus kan ik mijn verhaal niet verder afmaken, dat doe ik wel als ik weer thuis ben.  Beste groeten en tot spoedig,

Cor.


Webmaster-NL

Vorige pagina